« Terug naar overzicht

Gilde Opleidingen

Gilde Opleidingen stond in 2013 voor de vraag en uitdaging een nieuwe stap te zetten in online communicatie. Als roc kent Gilde Opleidingen een grote diversiteit aan stakeholders en doelgroepen die online bereikt moeten worden en de organisatie online moeten kunnen bereiken.

De uitdaging was om vanuit het communicatieconcept van Gilde Opleidingen een site te ontwikkelen die enerzijds richting geeft aan de studiekeuze en studie-informatie voor nieuwe leerlingen, maar tegelijkertijd voldoet in de communicatie richting bestaande studenten, ouders, overheden, decanen, bedrijfsleven en daarbij ook nog eens merkversterkend is.

Grote wens daarbij was te komen tot integratie van aanmeldmodules voor nieuwe opleidingen, geautomatiseerde informatiegeneratie, doelgroep gestuurde nieuwsbrievenmodule en daarnaast de mogelijkheid te hebben om aan de achterzijde een heldere en gebruikersvriendelijk CMS met uitgebreide rechtenmogelijkheden voor de diverse redacteuren te hebben. Basisgedachte was ‘content is king’ en daarmee is iedereen binnen Gilde Opleidingen zelf verantwoordelijk voor zijn of haar informatie op de website.

Vindbaarheid in zijn algemeenheid en beschikbaarheid op niet alleen PC, maar ook tablet of mobiel zijn basisvereisten geweest. De nieuwe website moest op alle apparaten perfect werken. Niet voor niets is er dan ook gekozen voor een volledig responsive website.

Er is uiteindelijk gekozen voor een cloudbased Content Management Systeem van Ivengi. Het systeem is zeer gebruikersvriendelijk en is modulair opgebouwd. Door de integratie van zowel de gewenste nieuwsbriefmodule als de narrowcasting-oplossing (iedere locatie krijgt specifieke informatie vanuit de website) was dit de meest gebruikersvriendelijke en economisch aantrekkelijke oplossing.

De opdrachtgever is erg te spreken over zowel de iManager-oplossing en het responsive karakter van de website. De mogelijkheid om content te voorzien van een tag spaart tijd en maakt de foutgevoeligheid lager. De doelgroepen reageren ook uiterst positief. Vooral de ruime navigatiemogelijkheden zijn bij de interne doelgroep erg positief ontvangen. Bij de externe doelgroepen zijn met name de combinatie tussen sfeer en informatie positief ontvangen. Waarbij tagging weer een sleutelrol heeft.


Mick Waulthers - directeur Gilde Opleidingen
"De samenwerking met en geboden oplossingen door Ivengi hebben voor Gilde Opleidingen geresulteerd in een aantrekkelijke doelgroepgerichte website met veel aandacht voor ‘beleving’ en merkversterking van onze organisatie. Door de integratie van digitale systemen zijn we in staat ons werkproces nog efficiënter en effectiever te maken en resultaatgerichter te communiceren."
Mick Waulthers | directeur Gilde Opleidingen

Ivengi heeft op basis van het eigen iManager Content Management Systeem de nieuwe website gerealiseerd. Hierbij hebben ze qua design gekozen om samen te werken met Ontwerpbureau B2B, dat al enkele jaren de vormgeving verzorgd voor Gilde Opleidingen. Hierdoor is een website ontstaan die volledig aansluit bij de beleving van Gilde Opleidingen: herkenbaarheid in een nieuw en modern jasje, voorzien van de laatste technologische mogelijkheden. De website is volledig responsive en dynamisch opgebouwd. Vanuit de backoffice wordt de juiste relevante informatie getoond die hoort bij de keuzes die iemand maakt binnen de website. Dit bleek een goede keuze, want het bezoek met mobiele apparaten is enorm toegenomen (circa 40% van de bezoekers gebruikt een mobiel device!).

Een heel belangrijke factor binnen de nieuwe website is het digitaal aanmelden. Personen die geïnteresseerd zijn in het volgen van een opleiding kunnen zich nu direct, in dezelfde omgeving, aanmelden. Hiervoor is een verregaande koppeling gebouwd met EduArte. Hierbij wordt meteen rekening gehouden met de keuzes die gemaakt zijn door de bezoeker. Zo wordt voorkomen dat de bezoeker nogmaals informatie moet invullen, zoals bijvoorbeeld de opleiding of niveau. Deze informatie is reeds bekend vanwege het pad dat hij gevolgd heeft binnen de website.

De basisgegevens van de opleidingskaarten worden vanuit Eduarte (systeem dat de studenten en opleidingen registreert) opgehaald, zodat Gilde Opleidingen maar op één plek het beheer hoeft te doen. De informatie op de website komt daardoor altijd overeen met de opleidingskaarten die intern gebruikt worden. Deze informatie wordt vervolgens binnen het CMS aangevuld met commerciële  informatie, nieuws, agenda items, video’s en fotografie gekoppeld d.m.v. tagging. Het resultaat is dat naarmate je dieper de website ingaat, zowel sfeer, beleving als inhoud steeds specifieker wordt. Alles is ingericht op het snel bereiken van de juiste relevante informatie.

Er is hierdoor een volledige integratie gerealiseerd in het primaire proces van informeren tot aanmelden! De ROI uit zich dan ook o.a. in een enorme tijdwinst (bureau aanmelden kan een opleiding aanmaken waarna Pr, Communicatie en Marketing een melding krijgt om deze te publiceren op de website inclusief alle gerelateerde informatie).

Omdat de nieuwe website voor Gilde Opleidingen een enorme stap voorwaarts is, is besloten om van de lancering op 23 januari 2014 een echte launchparty te maken. Voor iedereen. Naast een officiële handeling is er een animatie gemaakt die de overgang van oud naar nieuw maar ook de ook de analogie tussen oud en nieuw laat zien. Deze animatie is ook ingezet als alternatieve launchparty voor externen en voor medewerkers die niet bij de officiële handeling aanwezig konden zijn.