« Terug naar overzicht

Mestreechter Taol

Online woordenboek van het Maastrichts

De Nuie Mestreechsen Dictionair was alweer 10 jaar oud. De hoogste tijd voor een nieuwe druk. De grote vraag is echter of je anno 2014 nog een nieuw woordenboek gaat drukken? Een website met mobiele app is meer van deze tijd; any place, any where, any time!

Samen met Roger Weijenberg van de Stichting Mestreechter Taol, is Ivengi aan deze uitdaging begonnen. Het realiseren van een online woordenboek: d’n Dictionair vaan de Mestreechter Taol. Geen gedrukte versie dus, maar volledig digitaal.

De website is gebruiksvriendelijk en is meer dan een woordenboek. Zo kunnen trefwoorden vanuit het Nederlands naar het Maastrichts en andersom worden vertaald en krijgt de gebruiker informatie over de taalkundige kant van het Maastrichts dialect. Daarnaast zijn vervoegingen, verbuigingen, grammatica, etymologie, spreekwoorden en gezegden opgenomen. Het online woordenboek bevat tevens een zeer geavanceerd rijmsysteem, dat gebaseerd is op de fonetische transcripties van de woorden.

Op het moment van schrijven bevat de website 23703 trefwoorden, 63495 rijmwoorden en 1357 spreekwoorden!


Op 18 november 2014 werd de website mestreechtertaol.nl door Roger Weijenberg gelanceerd in het theater aan het Vrijthof, in het bijzijn van 900 genodigden waaronder  prof. dr. Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar taalcultuur in Limburg, en burgemeester van Maastricht, Onno Hoes.

Ivengi heeft in dit project veel van haar expertises kunnen toepassen. Het doorzoeken van grote hoeveelheden data en het maken van de juiste match binnen seconden van tijd, om het vervolgens in een mooie vormgeving te presenteren op de verschillende schermen en apparaten.

Wat aan de ‘voorkant’ van de website niet zichtbaar is, is het volledig op maat gemaakte beheersysteem voor de redactie van het woordenboek. Zij kunnen hiermee op zeer eenvoudige wijze woorden toevoegen en correcties doorvoeren. Ivengi heeft tevens een mobiele app ontwikkelt, die gratis beschikbaar is in de GooglePlay store en de Apple app store.