Skip to main content
×

Digitaal 2019

Digitaal 2019

Inmiddels zijn we alweer in 2019 beland. Wat gaat zo’n jaar toch snel voorbij! Soms vraag ik me af waarom de tijd zo snel gaat. Zou het zijn omdat we allemaal zo digitaal zijn?

Je hoort het vast vaker maar ik kan het niet laten nogmaals te herhalen; wat is ons leven toch sterk veranderd. Waar we vroeger tijdens onze vakantie 1 of 2 rolletjes foto’s mochten schieten, komen we nu terug met een hele iPhone vol met foto’s en video’s. En niet alleen op vakantie maken we massa`s foto’s en video’s. Er zijn zelfs mensen die hele concerten filmen waardoor ze het concert zien door een minuscuul “raampje”.

Ook branches waar we het minder van verwachten worden steeds digitaler. Had jij ooit kunnen bedenken dat we ons eten massaal online zouden bestellen? We bestellen inmiddels voor meer dan 1,5 miljard aan eten online, met de pizza als koploper. We kunnen zelfs het volledige proces rondom de pizza volgen; vanaf het moment dat deze de oven in gaat tot het moment wanneer de bezorger de straat inrijdt.

Met de cryptocurrency ging het afgelopen jaar niet zo heel goed. Waar de Bitcoin eind 2017 nog bijna een waarde van 20.000 USD had, liep deze in 2018 heel hard terug. De berichten rondom cryptocurrency zijn sterk wisselend. De ene voorspeller zegt dat ze weer gaan stijgen en de andere voorspelt dat het einde nabij is. De toekomst zal ons het “echte verhaal” vertellen.

Ook scholen worden steeds digitaler. Vanaf de basisschool wordt er bij sommige scholen al lesgegeven met laptops en tablets. Zelfs toetsen worden al digitaal afgenomen. Ik vind het persoonlijk positief dat kinderen steeds meer in aanraking komen met de digitale wereld. Hun  wereld als zij volwassen zijn zal nog vele malen meer digitaler zijn.

Guido
Hey Google hoeveel is 24.378 gedeeld door 547?

Pas jij thuis domotica toe? Ik kan niet meer zonder. Trends geven aan dat steeds meer mensen het gebruiken. Lichten doen we aan met onze telefoon en de CV-ketel begint ons te vragen of hij alstublieft water bijgevuld kan krijgen. Indien nodig meldt hij alvast een defect bij de installateur.

Eigenlijk is het bedienen van je licht via je telefoon ook alweer ouderwets, want we kunnen het ook aan onze digitale assistenten Google, Alexa of Siri vragen. “Hey Google licht woonkamer aan” en hij regelt het voor je. Eigenlijk kun je alles aan hem vragen. Als hij het niet weet zorgt hij ervoor dat hij het volgende keer wel weet. Hij is zelflerend en wordt steeds slimmer. O ja, als de kinderen huiswerk maken, dan kan hij ook een handje helpen, “Hey Google hoeveel is 24.378 gedeeld door 547?”

Trouwens ik vraag me vaak af of de kinderen op de basisschool nog ooit een rijbewijs gaan halen, want als de auto’s toch zelfrijdend zijn tegen die tijd, wat heb je dan nog aan je rijbewijs? Of halen ze meteen hun dronebewijs en vliegen ze rond in de digitale wereld.

Vorige week zat ik met mijn kinderen in de bioscoop, eigenlijk denk ik nu wat ben ik toch ouderwets, want we kijken tegenwoordig steeds vaker iets als het ons uitkomt. Een radiogids heb ik in jaren niet meer in mijn handen gehad en klaar zitten voor de televisie omdat er een programma start komt steeds minder voor. Maar een middagje bioscoop is toch ook wel weer heel gezellig.

We zijn naar de film “Ralph Breaks the Internet” geweest. Ik beveel deze film zeker aan! Je krijgt te zien hoe het internet ervan binnen uitziet. Hiermee laat Walt Disney ons in een animatiefilm  zien hoe zij het internet zien. Dus mocht je tijdens de feestdagen nog in het internet wilt kruipen, dan is deze film lachen voor jong en oud.

Ik begon mijn blog met het feit dat een jaar heel snel voorbij vliegt en we alweer in 2019 zitten. Een jaar met veel digitale mogelijkheden en uitdagingen. Ik ga deze graag aan, doen jullie met me mee? Als laatste wens ik jullie natuurlijk allemaal een fantastisch en gezond nieuwjaar en hopelijk zien we elkaar ergens offline dit jaar.

Meer weten?

Guido Wintjens

Directeur Plan een gesprek
Deel deze pagina op
Device Orientation