Skip to main content
×

Dode bomen op Groene Loper Maastricht verleden tijd door slimme data

Welzijn van bomen in Maastricht, ook op de Groene Loper, wordt sinds kort vanachter de computer gevolgd. Resultaat over het droge jaar 2018: nul dode bomen.

Bron: Artikel van De Limburger 27 april 2019 door Sjak Planthof

De techniek om met sensoren de waterhuishouding rond bomen- en plantenwortels te meten bestaat al een tijdje. Het via moderne datacommunicatie op afstand ‘uitlezen’ van de resultaten is vooral de laatste jaren in opmars.

Groene Loper

Het Maastrichtse IT bedrijf Ivengi levert sinds vorig jaar de software om de jonge bomen op de Groene Loper via het computerscherm in de gaten te houden.
Treemania uit het Noord-Limburgse Arcen levert de hardware. Ivengi-directeur Wil Wintjens: „Maastricht is naar mijn weten de eerste gemeente in Nederland die dit procedé toepast in haar groenbeleid.”

Uitvoerder is groenbedrijf Van der Linden Groen uit Sittard, die voor de gemeente Maastricht de 1200 bomen op het tunneldak onderhoudt. Directeur Bert van der Linden: „De grond op de betonbak van de A2-tunnel is uniek door de diepte van slechts twee meter. Die bomen moet je intensief monitoren, dat is handmatig niet te doen.” Van der Linden heeft op drie plekken sensoren geplaatst, vlak bij de bomen. „De praktijk leert dat zoiets voldoende is.”

Normaal gezien hebben we te maken met tussen de 5 en 10 procent boomsterfte. Afgelopen jaar telden we, ondanks de droogte, nul dode bomen.

Nul dode bomen

Hij is tevreden over de resultaten. „Normaal gezien hebben we te maken met tussen de 5 en 10 procent boomsterfte. Afgelopen jaar telden we, ondanks de droogte, nul dode bomen daar.” De multi-sensoren met de ‘slimme’ communicatie meten vocht, temperatuur en mineralen in de bodem.
De gemeente Maastricht laat weten dat het om een pilot gaat. „Door dit tijdige ingrijpen willen we ontkomen aan hoge kosten als bomen dreigen af te sterven en vervangen moeten worden.”

Kartrekker Paul Beckers (links) en directeur Wil Wintjens van softwarebedrijf Ivengi bij een boom aan de Discusworp die op afstand in de gaten wordt gehouden.
Afbeelding: Mitchell Giebels

Elektronica

Paul Beckers, net afgezwaaid als accountmanager bij Ivengi, maar als kartrekker nauw betrokken: „Het is een vernuftig systeem. Je plaatst een vocht- of multisensor bij de boom op zo’n zestig centimeter diepte. De sensor is verbonden met een koker met elektronica, circa tien centimeter onder het maaiveld. Die communiceert via een netwerk van KPN, vergelijkbaar met gsm, maar dan op een andere frequentie.”

De gemeente heeft aan Ivengi inmiddels opdracht gegeven om voor Stadsbeheer op twintig plekken in Maastricht sensoren bij jonge bomen te leveren. „Deze zomer zal het zijn dienst moeten bewijzen.”

Ivengi-directeur Wil Wintjens: „De eerste sensoren zijn woensdag de grond in gegaan bij het jonge groen in het Geusseltpark. De rest volgt komende week, onder andere in De Heeg, Borgharen en bij het station.”

Meter

Medewerkers van Van der Linden hebben de bomen op de Groene Loper in 2018 22 keer water moeten geven. „De meter op het scherm geeft precies aan hoe het met het water is gesteld. Als je dan ingrijpt, zie je de meter vanuit het rood binnen enkele uren weer naar het groen gaan.”

Meer weten?

Guido Wintjens

Directeur Plan een gesprek
Deel deze pagina op
Device Orientation