Skip to main content
×

Een digitaal WK

Ook in de wereld van voetbal worden er steeds meer digitale toepassingen gebruikt. We zien ze niet allemaal, maar op het WK in Rusland zijn ze wel duidelijk zichtbaar. Helaas zijn we er als Nederland niet bij, dus we kijken allemaal met een heel ander gevoel. Toch zijn er super leuke wedstrijden te zien en zijn er al verschillende verrassingen geweest.

Wat mij dan goed doet, is dat ook de digitalisering bij het WK voetbal een aantal keer invloed heeft gehad. In Rusland zien we de doellijn technologie, zodat we exact kunnen zien of een bal nu echt de lijn gepasseerd is of juist niet. Iets dat wel al veel langer in de tenniswereld zien, maar nu ook op een WK.

Daarnaast zien we in Rusland voor het eerst de VAR (Video Assistant Referee), een scheidsrechter die de wedstrijd bekijkt via videoschermen. Waar de scheidsrechter zelf direct een beslissing moet nemen op het veld binnen enkele seconden, kan de VAR het allemaal nog terugkijken en vanuit verschillende hoeken bekijken. Hij kan dus de scheidsrechter adviseren over een situatie.

Nu zijn er vóór en tegenstanders van deze digitale hulpmiddelen en heeft iedereen een eigen mening over deze technieken. En dat mag natuurlijk, maar persoonlijk vind ik dat we ze moeten gebruiken als ze voor handen zijn. Ik neem namelijk liever beslissingen op basis van de juiste informatie, dan op basis van aannames. Nu kun je natuurlijk van een foute beslissing leren, maar het is vaak een verdomd dure foute beslissing. Daarom kun je beter zorgen dan je de juiste informatie hebt om zo de juiste beslissing te kunnen nemen. En net als in het voetbal kan het vaak gaan om heel veel geld, jammer dus als je niet van die informatie gebruik maakt.

Guido
Ik neem namelijk liever beslissingen op basis van de juiste informatie, dan op basis van aannames.

Neem de juiste beslissing

Ook bijvoorbeeld tijdens trainingen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van digitale informatiestromen om spelers steeds beter te maken, dit geldt niet alleen bij het voetbal.

Mijn advies is dan ook:  gebruik de informatie die je hebt of kunt krijgen binnen je bedrijf om de juiste beslissing te kunnen nemen. Dit scheelt geld, tijd en een hele boel frustratie. En mocht de benodigde informatie niet direct beschikbaar zijn, bekijk dan hoe je wel aan deze informatie kunt komen, want vaker is hij dichterbij dan je zelf denkt.

Over het voetbal praten doen we graag, maar doen dit liever als Nederland er weer bij is. Nu praten we liever over hoe digitale informatie u en ons kan helpen.

Meer weten?

Guido Wintjens

Directeur Plan een gesprek
Deel deze pagina op
Device Orientation