De EAA is een Europese wet die geldig is in alle lidstaten. De EAA is vooral gericht op commerciële organisaties en is van toepassing op bedrijven die digitale diensten en producten leveren. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt in zes categorieën diensten :
- E‑handelsdiensten –webshops, ticketverkoop, online reserveringen, verzekeringen of afsluiten van telecom/energiecontracten.
- Audiovisuele diensten – streamingplatforms en omroepen die televisie, films of video’s aanbieden.
- Bankdiensten – financiële diensten aan consumenten, waaronder betaalpassen, hypotheken, beleggingen en kredietovereenkomsten.
- Elektronische communicatiediensten – bellen, e‑mail, internet, social media, chat- en vergaderplatforms.
- E‑books en e‑readers – zowel de toegankelijke content als de leessoftware/hardware.
- Personenvervoer (gedeeltelijk) – online reisinformatiesystemen, ticketverkoop, toegangsinformatie en communicatie over toegankelijkheid van vervoer.
Daarnaast gelden de regels ook voor de hardware of software die nodig is om deze diensten te kunnen gebruiken zoals modems, apps, pinautomaten en e‑readers.
Kleine bedrijven (minder dan 10 werknemers en minder dan 2 miljoen omzet) hoeven niet te voldoen aan de EAA, maar dat geldt niet altijd voor toeleveranciers of wanneer digitale diensten in opdracht van grotere bedrijven worden geleverd.
Publieke diensten vallen grotendeels onder de reeds bestaande Web Accessibility Directive (WAD), die eisen stelt aan de toegankelijkheid van websites en apps van overheidsinstanties. Concreet voor de zorgsector betekent dit het volgende:
Openbare zorginstellingen (zoals ziekenhuizen en GGD’s):
- vallen onder de Web Accessibility Directive.
- moeten al voldoen aan toegankelijkheidseisen zoals WCAG 2.1 (niveau AA) voor hun websites en apps.
De EAA kan aanvullend van toepassing zijn op aangeboden digitale producten of diensten als deze commercieel beschikbaar zijn (bijvoorbeeld een app die aan patiënten wordt verkocht of verstrekt via een commerciële aanbieder).