Contact opnemen
Blijf op de hoogte!

Benieuwd naar onze ontwikkelingen, tips & tricks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief
Stel je vraag via onze servicedesk
Servicedesk

Stuur je vragen of technische problemen in via onze Servicedesk.

Servicedesk
Beheer je website via iManager
iManager

Klik op de link hieronder om in te loggen bij iManager.

iManager
Neem contact op met Ivengi
Contact

Withuisveld 24
6226 NV Maastricht
088 20 23 900

Bel ons
Blijf op de hoogte!

Benieuwd naar onze ontwikkelingen, tips & tricks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief
Service vragen aan Ivengi Terug naar de website
zoeken op de website
Direct naar hoofdinhoud
Ivengi.com

Digitale toegankelijkheid verplicht: Wat betekent de EAA voor jouw organisatie?

Vanaf 28 juni gaat de European Accessibility Act in en moeten veel bedrijven er volgens deze wet voor zorgen dat hun digitale diensten en producten toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Maar wat betekent dit nu in de praktijk?

Fullscreen cover indicator

Waarom deze wet?

De European Accessibility Act (EAA) is een Europese wetgeving die bedrijven en organisaties verplicht om hun digitale diensten en producten toegankelijk te maken voor iedereen. Het doel hiervan is dat niemand wordt buitengesloten bij het regelen van zaken online.

Misschien lijkt het je vanzelfsprekend dat iedereen jouw website of app zonder problemen kan gebruiken, maar toch is dat niet altijd het geval. Mensen met een visuele beperking gebruiken vaak een schermlezer of mensen met een lichamelijke beperking navigeren bijvoorbeeld liever met een toetsenbord dan met een muis. Ook kan iedereen te maken krijgen met een tijdelijke of situationele beperking.

Voor wie en wat geldt de EAA?

De EAA is een Europese wet die geldig is in alle lidstaten. De EAA is vooral gericht op commerciële organisaties en is van toepassing op bedrijven die digitale diensten en producten leveren. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt in zes categorieën diensten :

  1. E‑handelsdiensten –webshops, ticketverkoop, online reserveringen, verzekeringen of afsluiten van telecom/energiecontracten.
  2. Audiovisuele diensten – streamingplatforms en omroepen die televisie, films of video’s aanbieden.
  3. Bankdiensten – financiële diensten aan consumenten, waaronder betaalpassen, hypotheken, beleggingen en kredietovereenkomsten.
  4. Elektronische communicatiediensten – bellen, e‑mail, internet, social media, chat- en vergaderplatforms.
  5. E‑books en e‑readers – zowel de toegankelijke content als de leessoftware/hardware.
  6. Personenvervoer­ (gedeeltelijk) – online reisinformatiesystemen, ticketverkoop, toegangsinformatie en communicatie over toegankelijkheid van vervoer.

Daarnaast gelden de regels ook voor de hardware of software die nodig is om deze diensten te kunnen gebruiken zoals modems, apps, pinautomaten en ereaders.

Kleine bedrijven (minder dan 10 werknemers en minder dan 2 miljoen omzet) hoeven niet te voldoen aan de EAA, maar dat geldt niet altijd voor toeleveranciers of wanneer digitale diensten in opdracht van grotere bedrijven worden geleverd.

Publieke diensten vallen grotendeels onder de reeds bestaande Web Accessibility Directive (WAD), die eisen stelt aan de toegankelijkheid van websites en apps van overheidsinstanties. Concreet voor de zorgsector betekent dit het volgende:

Openbare zorginstellingen (zoals ziekenhuizen en GGD’s):

  • vallen onder de Web Accessibility Directive.
  • moeten al voldoen aan toegankelijkheidseisen zoals WCAG 2.1 (niveau AA) voor hun websites en apps.

De EAA kan aanvullend van toepassing zijn op aangeboden digitale producten of diensten als deze commercieel beschikbaar zijn (bijvoorbeeld een app die aan patiënten wordt verkocht of verstrekt via een commerciële aanbieder).

Wat moet je nu doen?

Als je nog niet begonnen bent, is nú wel het moment om in actie te komen. De EAA wordt 28 juni van kracht. Er zullen nog niet direct boetes opgelegd worden, maar het is wel noodzaak om hiermee aan de slag te gaan.

Hiermee kun je direct starten:

  • Breng in kaart welke producten of diensten van jouw organisatie onder deze wet vallen.
  • Toets je website of app op digitale toegankelijkheid. Hulp hierbij nodig? Neem dan contact op. 
  • Test met gebruikers met een beperking. Zij merken vaak het best waar de knelpunten zitten.
  • Stel een actieplan en publiceer een toegankelijkheidsverklaring waarin je beschrijft wat je al doet en wat nog verbeterd wordt.

Door jouw website of app digitaal toegankelijk te maken, vergroot je jouw bereik en laat je zien dat jouw organisatie iedereen welkom heet.

Toch hulp nodig?

We denken graag met jou als klant mee om te zorgen dat je website digitaal toegankelijk is en voldoet aan de European Accessibility Act. We kunnen je hierbij adviseren over de nalevering van de EAA of verbeterpunten volgens de WCAG-richtlijnen.

Contact met Laszlo Graven

CONTACT?

Laszlo Graven

Business Manager
DEEL DEZE PAGINA