Skip to main content
×

"We moeten onszelf voortdurend opnieuw uitvinden"

De ontwikkelingen gaan zo hard!

Net na de millenniumwissel werd duidelijk dat het internet de wereld zou veranderen. De vraag naar websites explodeerde en honderden webbouwers stortten zich op de lucratieve markt. Zo ook de twee vrienden Ivo Maas en Guido Wintjens. Net afgestudeerd in de Informatica startten ze vanaf de keukentafel in Maastricht Ivengi.com.
Ruim zeventien jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot marktleider in Limburg op het gebied van digitale oplossingen. Met dertig specialisten in dienst en een imposant klantenbestand. “We moeten onszelf voortdurend opnieuw uitvinden.”

GECOMPLICEERD
Ivengi bouwt nog wel websites, maar dan de gecompliceerde systemen met bijvoorbeeld koppelingen met de bestaande systemen van de klant en een slimme verwerking van de passerende data. “Een simpele statische website kun je beter zelf in elkaar zetten. Voor een paar tientjes download je een programma, je steekt er een paar uurtjes tijd in en klaar is Kees. Niks mis mee. Wij werken liever aan brede projecten, platforms, apps, dashboards en de verwerking van data. Dat zijn onze specialiteiten. En ons bestaansrecht. Met alleen simpele websites bouwen zouden we het zeker niet gered hebben.”
 

WAARDE
In de eerste jaren legden de compagnons een stevig fundament voor een sterk Ivengi dat inmiddels ook gevestigd is in Eindhoven. “We draaiden inderdaad uitstekend”, weet Wintjens, “voor websites werd goed betaald. We hebben echter altijd de strategie gevolgd dat de techniek de mens moet dienen. Wij bouwen geen systemen en zetten die kant en klaar in de markt, we willen allereerst weten wat de klant wil. Waarom wil hij een proces optimaliseren? Wat wil hij met data? Hoe kan software ondersteunend zijn? Hoe kan een proces makkelijker en inzichtelijker worden? We willen toegevoegde waarde bieden en dus bouwen we precies dat waar de klant behoefte aan heeft. Gemakkelijk te bedienen en te begrijpen. Altijd controle op basis van actuele informatie.” Functioneel dus. “Het gaat om oplossingen, met die insteek gaan we voor partijen aan de slag. Zowel voor commerciële bedrijven alsook overheden en non-profit-instellingen. Iedereen wil erder digitaliseren, beseft dat het moet. De kloof tussen techniek en mens wordt groter en groter. Wij zijn er om de juiste vertaling te maken, te ontzorgen. Optimaal digitaal is niet voor niets onze slogan.”

Guido
Optimaal digitaal is niet voor niets onze slogan

TRACKERS
ICT moet dienend zijn, luidt de boodschap. Vertalen in concrete voorbeelden doet Wintjens het liefste. Hij wijst naar een rijtje kleine zwarte ‘luciferdoosjes’ op de kantoorkast. “Trackers die in draadloos contact staan met een ontvanger. Een zelfgebouwd systeem voor een ouderenorganisatie waarmee dementerende mensen gevolgd kunnen worden. Gaan ze buiten een vooraf afgebakend gebied of vallen ze, dan gaat het alarm af en kan de verpleging ingrijpen. Dat biedt voor de patiënten en de verzorgers veel meer vrijheid en veiligheid. In de gezondheidszorg zul je de komende jaren steeds meer intern gestuurde ontwikkelingen zien. Met detectiesystemen, robots, medicijnverstrekking, patiëntendossiers enzovoort.”

PORTAL
Nog iets waar Wintjens trots op is: de portal van de Waterleiding Maatschappij Limburg. “Dat lijkt zo simpel. Mensen vullen op de website van WML de meterstand in, vervolgens valt de jaarafrekening in de bus. Achter dit platform zit echter enorm veel techniek en software. Hier bij Ivengi compleet ontwikkeld. Voor de Provincie Limburg werken we nu aan een nog groter project. Een subsidieportal. Volgend jaar moet elke subsidieaanvraag volledig digitaal worden afgewikkeld, inclusief uitbetaling. Ook voor de Gemeente Utrecht en voor het Elisabeth Strouven Fonds in Maastricht ontwikkelen we platforms.”

PARTNERSHIPS
Het zijn projecten waarin Ivengi zelf investeert en risico’s neemt. “Offreren op zo’n platform is ingewikkeld. Pas tijdens de bouw en implementatie wordt precies duidelijk waar de knelpunten zitten. Daarom zitten we zeer regelmatig met onze klanten aan tafel. Eigenlijk is klant een verkeerd woord; we bouwen partnerships en tillen onszelf daarbij naar een steeds hoger niveau. We oriënteren ons altijd op de nieuwste technologische ontwikkelingen, speuren naar de beste hardware en elektronica. We kijken naar grote ondernemingen als Amazon, Bol en Google. We hoeven niet met alles het wiel zelf uit te vinden. Wel maken we maatwerk en eigen applicaties die nét iets slimmer en beter zijn. Samen met vaste partners en toeleveranciers. Alleen kun je niets.”

DATA
Derde voorbeeld: een online portaal voor Ben Vitaal, waarmee ze vitaliteitscampagnes kunnen uitrollen op het internet en sociale media. “Belangrijk is de data. En data is het goud van de toekomst. Met het slim gebruiken en combineren van data zullen we steeds nieuwe applicaties ontwerpen en op alle gebieden winst boeken. In de gezondheidszorg, logistiek, voedselproductie, de industrie. Bij Ivengi leveren we onze bijdrage. Met eigen mensen, in de eigen regio. We kijken globaal, maar blijven geworteld in Limburg.”

TALENT
Eén beer op de weg ziet Wintjens, getrouwd en vader van twee zoons (9 en 11) en MVV-fan, wel. “Het is lastig om goede mensen te werven en te houden. Grote bedrijven proberen talent platweg weg te kopen. Gelukkig weten we de meeste talenten te binden met goede arbeidsvoorwaarden, opleidingen en kansen. Eigen initiatief en verantwoordelijkheid zijn normaal, creativiteit is een eis. Sfeer is belangrijk. We ontbijten en borrelen regelmatig samen. Werken moet ook leuk zijn.”

Tekst: Jos Cortenraad
Fotografie: Johannes Timmermans
Bron: WijLimburg, klik hier voor het artikel
 

Meer weten?

Guido Wintjens

Directeur Plan een gesprek
Deel deze pagina op
Device Orientation