Skip to main content
×

Siimo: Praktisch leren

Ontdek Siimo: Een geavanceerde webshopsimulatie waar e-commerce en marketing theorie kan worden toegepast in een veilige omgeving.

Ontmoet Siimo

Hoe help je studenten om marketing en e-commerce theorie toe te passen in een veilige omgeving? Het is een uitdaging waar opleidingen lang mee hebben geworsteld. In 2021 heeft Zuyd Hogeschool deze uitdaging aangepakt door de expertise van Ivengi in te schakelen. Dit heeft na een intensief traject van bijna 2 jaar geleid tot de lancering van Siimo, een unieke webshopsimulatie die naadloos aansluit op het curriculum en breed inzetbaar is binnen Nederlandse hogescholen.

Siimo dashboard

Siimo:
De virtuele webshop

Siimo biedt studenten de mogelijkheid om een eigen webshop te beheren in een realistische omgeving. Deze innovatieve tool bootst het gedrag van online consumenten nauwkeurig na, waardoor elke beslissing die studenten nemen directe gevolgen heeft voor de prestaties van hun virtuele winkel. Het biedt een antwoord op vragen als: Hoe beïnvloedt prijsverhoging de omzet? Hoe bepaal ik welke producten de beste resultaten opleveren? Met Siimo kunnen studenten eindelijk hun theoretische kennis in de praktijk brengen.

De Siimo Ervaring

Siimo start met het oprichten van een webshop, individueel of in groepsverband. Van het kiezen van een naam en logo tot het bepalen van producten en prijzen, studenten hebben volledige controle. Ze kunnen producten selecteren voor de homepage en bepalen of kortingen van toepassing zijn.

De echte uitdaging begint de volgende dag: het analyseren van data. Met grondige analyses kunnen studenten geleidelijk de prestaties van hun webshop verbeteren. Ze zullen snel patronen herkennen in welke producten goed presteren en welke niet, waardoor ze gerichte acties kunnen ondernemen.

De docent

Docenten kunnen op verschillende niveaus betrokken zijn. De simulatie kan autonoom draaien na de initiële opstart, maar docenten kunnen ook de simulatie aanpassen aan de lessen en de studenten. Zo kunnen docenten scenario's creëren die aansluiten op de lesdoelen.

Stel dat er bijvoorbeeld een logistiek probleem ontstaat, zoals het vastlopen van een vrachtschip in het Suezkanaal. Docenten kunnen inspelen op schaarste door inkoopprijzen te verhogen. Bij gelegenheden zoals Black Friday kunnen docenten zorgen voor verhoogde bezoekersaantallen en een verandering van de optimale prijzen.

Beoordelen via Siimo

De veelzijdigheid van Siimo reikt verder dan alleen het beheren van virtuele webshops. Dezelfde mechanismes waarmee docenten unieke leersituaties kunnen creëren, kunnen ook gebruikt worden voor het evalueren en beoordelen van studentenopdrachten. Neem bijvoorbeeld de situatie waarin studenten de opdracht krijgen om een e-mailcampagne voor bestaande klanten op te zetten. De beoordeling die studenten ontvangen kan directe invloed hebben op de resultaten in de simulatie. Als de beoordeling hoog is, kan de docent zorgen voor extra bezoekers via e-mail als kanaal. Hoe hoger de beoordeling, hoe groter het effect. Hierdoor krijgt Siimo een centrale positie in het curriculum, waarbij het niet alleen praktische vaardigheden aanleert, maar ook een meetbaar evaluatiekader biedt voor diverse opdrachten.

Een Flexibele Leeromgeving

Zuyd Hogeschool heeft Siimo ontwikkeld als een integraal onderdeel van het curriculum. Flexibiliteit was hierbij essentieel, gezien studenten het elk jaar gebruiken. Elke keer dat Siimo wordt ingezet, kan het anders worden ingericht. Dit betekent dat de productcatalogus kan variëren, wat resulteert in veranderend consumentengedrag. De input voor de gedragssimulatie komt voort uit echte benchmarkgegevens van verschillende sectoren, waardoor de leerervaring elke keer opnieuw verrassend en leerzaam is.

Vierdejaarsstudent Max van den Bongard
"Natuurlijk hebben we eerder ook digitaal geoefend, bijvoorbeeld met het inrichten van een webshop. Het voordeel van de simulatiewebshop is dat die veel dieper gaat. Je kunt echt alle kanten op.”

De Toekomst
van Siimo

Zuyd Hogeschool heeft Siimo met grote tevredenheid omarmd. In samenwerking met Zuyd Hogeschool zal Siimo verder worden ontwikkeld. Bovendien wordt Siimo beschikbaar gesteld voor andere Nederlandse onderwijsinstellingen die willen profiteren van deze innovatieve leermethode.

Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden van Siimo?

Meer weten?

René Wintjens

Business consultant Plan een gesprek
Deel deze pagina op
Device Orientation