Contact opnemen
Blijf op de hoogte!

Benieuwd naar onze ontwikkelingen, tips & tricks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief
Stel je vraag via onze servicedesk
Servicedesk

Stuur je vragen of technische problemen in via onze Servicedesk.

Servicedesk
Beheer je website via iManager
iManager

Klik op de link hieronder om in te loggen bij iManager.

iManager
Neem contact op met Ivengi
Contact

Withuisveld 24
6226 NV Maastricht
088 20 23 900

Bel ons
Blijf op de hoogte!

Benieuwd naar onze ontwikkelingen, tips & tricks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief
Service vragen aan Ivengi Terug naar de website
zoeken op de website
Direct naar hoofdinhoud

'Slimme' bomen

Groen onderhoud met behulp van data en sensoren.

'Pratende' bomen langs de Groene Loper (A2 Maastricht)

Ook weten hoe, waar, wanneer, en op welk moment je het beste onderhoud aan je bomen kunt voorzien?

Van der Linden Groen (Sittard) is o.a. verantwoordelijk voor de groenvoorziening op de groene loper (A2). Van der Linden Groen en Ivengi zijn samen gestart met de monitoring van een aantal bomen die verdeeld staan over 2,4 km aan groen op de A2 bij Maastricht.

De uitdaging

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er procentueel zo weinig mogelijk uitval is na de beplanting? Hoe krijg ik informatie uit deze bomen die we nodig hebben voor de juiste bewatering?

Wanneer bomen geplant of verplant worden, moet de wortelkluit vaak kleiner gemaakt worden om vervoer mogelijk te maken. De boom raakt daarbij 50-95% van de haarwortels kwijt.

Juist de haarwortels voeren vocht en mineralen aan om de bovengrondse delen te voeden. Door het verkleinen van de wortelkluit is de balans tussen bovengrondse en ondergrondse delen van de boom verstoord; er kunnen niet meer voldoende vocht en mineralen worden aangevoerd om fotosynthese te laten plaatsvinden.

De boom moet uit de reserves putten om na het planten/verplanten nieuwe haarwortels te vormen. Als dat niet, of onvoldoende, gebeurt raakt de boom in ‘plantshock’. Dat betekent dat de boom het eerste jaar of soms de eerste jaren weinig tot niet groeit. De boom kan zelfs afsterven. Voldoende vocht is essentieel om ervoor te zorgen dat een boom zo snel mogelijk aanslaat en begint te groeien. Goede nazorg na het planten bestaat in de eerste plaats uit het geven van genoeg water.

De hamvraag:
hoeveel water moet je de boom geven?

Te weinig water geven en de boom sterft. Te veel en de wortels gaan rotten. Bovendien kost elke keer water geven geld. Het is dus zowel voor de boom als economisch gezien belangrijk om de boom precies genoeg water te geven. Vaak wordt water gegeven op basis van "nattevingerwerk", want wat is nou precies genoeg?

Voor de boom is het ideaal als de bodemvochtigheid zo lang mogelijk rond "field capacity" blijft. Field capacity is de situatie waarin de bodem zoveel mogelijk vocht vasthoudt, terwijl het teveel aan water wegvloeit. Dus niet verzadigd én niet te droog.

Dit is de ideale situatie voor wortels om water met opgeloste mineralen op te nemen. Ook is dit de meest ideale situatie voor de ontwikkeling van bacteriën en schimmels om een rhizosfeer te kunnen vormen. Deze rhizosfeer vergroot de opnamecapaciteit van een haarwortel aanzienlijk.

Natuurlijk is er maar een ding écht belangrijk en dat is dat de boom, lekker een boom kan blijven.

De oplossing

Laten we 'slimme bomen' creëren. Bomen waarbij;

  • Op afstand gezien kan worden wat de actuele stand van bodemvocht is.
  • Proactief informatie wordt verzonden waarop geacteerd kan worden.
  • Boomsterfte tot een minimum beperkt kan worden.

Hiervoor zijn over verloop van tijd tientallen bodemsensoren over geheel Maastricht geplaatst (maar is er gestart met de Groene Loper). 
Na het plaatsen van een aantal bodemsensoren op strategische plekken is het nu mogelijk om de data uit te lezen uit de informatie die we tonen op een dashboard. 

Op deze manier weten we hoe, wanneer en onder welke omstandigheden de bomen bewaterd dienen te worden.

Dit bespaart niet alleen tijd, geld, water, maar creëert ook een businessmodel waarbij de opdrachtgevers inzicht krijgen in de manier van boomonderhoud. De besparingen op vele vlakken zijn voor alle partijen een win-win situatie.

Aanvullend zorgen proactieve notificaties via e-mail of SMS wanneer er ingegrepen dient te worden. 
Daarbij is middels het interactieve dashboard mogelijk om zelf allerlei soorten widgets toe te voegen, zodat de gewenste informatie omtrent vocht, watergeefmomenten, regen tot zelfs batterijspanning gepresenteerd kan worden.

Doel? ontzorging van medewerkers, besparing van kosten en een duurzame en levensvatbare omgeving voor de 'slimme boom'.

Contact met Laszlo Graven

CONTACT?

Laszlo Graven

Business Manager
DEEL DEZE PAGINA