Skip to main content
×

Meer vrijheid dankzij leefcirkels

AAL Project Freewalker officieel van start

Het ondersteunen van personen met dementie

Wenen, April 2018 - De kick-off meeting van het AAL (Active and Assisted Living) FreeWalker project, heeft plaatsgevonden in Wenen. Alle desbetreffende partners waren aanwezig en werden welkom geheten door Martin Litzenberger van het Austrian Institute of Technology (AIT), tevens de coördinator van dit project.

FreeWalker gaat een aantal reeds bewezen componenten toepassen in haar AAL apparaten en technologieën. Dit resulteert in een flexibele en veelzijdige oplossing om ouderen en/of mensen met een cognitieve stoornis op een veilige manier te begeleiden én te monitoren wanneer men zich buitenshuis bevindt.

De doelgroep van FreeWalker zijn niet alleen mensen met cognitieve stoornissen, maar ook thuiswonenden of wonend in zorginstellingen, zorgverleners of mantelzorgers. Het doel is om mensen met cognitieve stoornissen en dementerenden te enthousiasmeren om zowel mentaal als fysiek actief te blijven, zodat de angst om naar buiten te gaan gereduceerd wordt.

Een ander belangrijk onderdeel van deze oplossing is om hulpverleners relevante (locatie)informatie te verschaffen wanneer ouderen in nood zijn, zodat deze mensen op een veilige manier weer op de juiste bestemming terechtkomen. Het FreeWalker systeem gebruikt GPS locatie, dagelijkse schema's en het gedrag van deze personen om te begrijpen en te leren waar een persoon naartoe gaat.
Wanneer er indicaties zijn dat een persoon verdwaald of gedesoriënteerd raakt, zullen er aangepaste maatregelen getroffen worden om de juiste support te bieden welke op dat moment relevant is in die specifieke situatie.

FreeWalker maakt gebruik van ‘proven technology’ welke reeds hun waarde hebben bewezen, door gebruik te maken van MOPAS (locatie), HappyWalker (navigatie), CareCenter Software (noodhulp database) en te integreren met reeds bestaande resultaten van DayGuide (app ter ondersteuning van dagelijkse leven) van het huidige AAL project.

Het doel is het integreren van bestaande AAL (Active & Assisted Living) technologieën om tot één flexibele en praktische oplossing te komen waarmee mensen met dementie zelfstandig naar buiten kunnen.

FreeWalker wordt getest door minimaal 150 mensen verdeeld over Oostenrijk, Nederland en Zwitserland.
Het consortium bestaat uit de volgende partners:

AIT Austrian Institute of Technology, Austria (Coordinator) CareCenter Software GmbH, Austria
Kepler Universitätsklinikum GmbH, Austria MAS Alzheimerhilfe, Austria
Ivengi.com, Netherlands Tante Louise, Netherlands
Vilans, Netherlands CREAGY AG, Switzerland                  
terzStiftung, Switzerland

De einddatum van het project is maart 2021. Informatie over het project is te vinden op: www.freewalker-aal.eu.

Deel deze pagina op
Device Orientation